Hova lött - 8. fejezet

08hovalott-boritokep-8fejezet.png

 

Új haza vagy a régi otthon?
Délmagyarország, 1989. március 13., hétfő

 

Az elmúlt hetekben egyre többen tűnnek el. Ezek a rejtélyes és megdöbbentő esetek megrázzák Szeged városának lakóit, azokat a közösségeket, iskolákat, munkahelyeket, ahonnan egyik napról a másikra, nyomtalanul eltűnik valaki. Sokan döntenek úgy, hogy elmenekülnek egy szebb haza reményében, de vajon megéri? Vajon mindenki külföldre távozott, vagy vannak, akik csak bujkálnak Magyarországon, esetleg valamilyen tragédia történt velük?

Egyre több eltűnés kavarja fel Dél-Magyarországot. A határokat elhagyva mindenki reménykedik egy új, jobb életben. Az illetékes hatóságok éles figyelemmel kísérik az eseményeket, és arra kérik az állampolgárokat, ha bármilyen információval rendelkeznek az eltűnésekről, azt osszák meg velük. Felnőtt embereknek joguk van elmenni, de sose felejtsék el, hogy felelősek azokért, akiket hátrahagytak.

A legutóbbi hónapokban megyénkből eltűnt személyek listája: Illési Ernő, Koncz József, Papp Lehel, Takács István, Vámos Bertalan, Vámosné Erdősi Ilona.

A hatóság kéri, ha bárkinek információja van a fenti személyekről, az keresse fel őket az üggyel kapcsolatban.

 

*

2023. december 3., vasárnap
Rita és Zsolt lakása


A délutáni félhomály sötétbe fordult, csak a macskák szeme világított a sarokban. Rita felkapcsolta a villanyt, a nedves törlőrongyot egyik kezéből a másikba tette, majd felemelte az adventi koszorút az asztalról, hogy az alatta lévő port is eltüntesse. Közben megakadt a szeme a doromboló, nyalakodó szőrgombócokon. Milyen szépek így együtt! Kicsit aggódott, hogyan fogadja a két maine coon Érdy Ibolya tanárnő fekete-fehér-sárga házimacskáját, de a tragikus haláleset óta eltelt idő alatt az árván maradt Csinszka teljesen beilleszkedett, új otthonra lelt India és Dáriusz mellett. Ki is alakítottak nekik egy kis kuckót a sarokban, párnákkal és kaparófával, amit azonnal birtokba vettek, és immár a saját birodalmuknak tekintettek. Karácsony közeledtével ők is érezték, hogy valami készülődik: rendszerint játéknak nézték az adventi díszeket, Ritának pedig egyelőre fogalma sem volt róla, hogy fognak itt karácsonyfát állítani.

Épp folytatta volna a takarítást, amikor csikordult az ajtó, és Zsolt lépett be a szobába, arca kipirult a kinti hidegtől, szemében fáradtság. Rita kezében megremegett a rongy.

Na? – kérdezte, miután Zsolt levetette a csizmáját, köszönt a macskáknak, elhelyezkedett a kanapén, de neki még mindig nem mondott semmit egy elharapott „szián” kívül. – Sikerült valamit kideríteni?

Nem kellene ebbe jobban belefolynod – sóhajtotta a férfi. – Elég volt, amit az elmúlt években átéltél…

Már belefolytam. És különben is, ez most más, a bűntény évtizedekkel ezelőtt történhetett, valószínűleg nem ismerem sem az áldozatot, sem az elkövetőt. Tényleg egy valóságos csontvázat találtatok? Mint a filmekben?

Tényleg.

És lehet tudni, hogy kicsoda? Nem igaz, hogy mindent harapófogóval kell kihúzni belőled.

Folyamatban van a holttest azonosítása a fogminta alapján. Mindenesetre a kollégák találtak nála egy karórát, amibe azt gravírozták, hogy „Drága Édesanyámnak, Vámosné Erdősi Ilonának.”

Ó – szaladt ki Ritából a levegő.

Tehát annak a szerencsétlen asszonynak gyermeke volt, családja, bizonyára éveken át várták haza, erre megtalálják a csontvázát… Talán karácsonyi vagy anyák napi ajándék volt az az óra, egy kisfiútól vagy kislánytól.

Rita meg sem hallotta Zsolt ajánlatát, hogy nézzenek meg egy krimit, takarított tovább, újra és újra letörölte azt a polcot, ami már amúgy is ragyogott a tisztaságtól.

 

*

2023 december 7., csütörtök
Rita és Zsolt lakása


Rita egész héten, minden délután ugyanabban a sarokban ült, az otthon berendezett irodájában. Az asztalán porosodó, régi könyvek hevertek, de most nem is zavarták annyira, hiszen teljesen más vette el a figyelmét az utóbbi napokban. Az asszony neve lebegett papírfecnikre felírva mindenhol a csendes lakásban. A magány nem is annyira észrevehető, ha van az embernek egy megoldásra váró ügye és három eleven macskája. 

Aznap délután sem volt más, csak a szokásos. Munkáját elvégezve hazatért, főzött még egy kávét, amelyet a Szent György térre néző ablakában ivott meg, mint minden reggel. Az elmúlt napok hajtása azonban kikönyörgött magának délutánra is egy kávét, sokkal jobban ment így neki a gondolkodás. Miután megitta, összekötötte szőke haját, hogy ne zavarja munka közben, majd beült a porosodó könyvei közé a laptopjával, hogy az elkövetkező pár órában az Arcanumba és a rég elfeledett cikkek közé temetkezzen, hátha talál valamilyen információt Ilonával kapcsolatban. 

Címszavakat böngészett: Vámosné Erdősi Ilona, ‘80-as évek, ‘90-es évek, gyilkosságok, eltűnések, Szeged rejtélyei…

A szeme már nagyon elfáradt, de próbált erről tudomást sem venni. Ahogy böngészett, egyszer csak feltűnt valami, egy aprócska hír a hatalmas újságoldalon, szinte alig lehetett észrevenni a fekete-fehér lapon. A csendes lakás hirtelen mintha a szokásosnál is halkabb lett volna. Az ujjai remegtek, a szeme gyorsan szaladt végig a sorokon, az olvasmánytól percekig nem tért magához. Lassan állt fel a székről, egész teste remegett, arca sápadt volt, nagyon megrázta az eset. 

A következő sorok után úgy döntött, talán ma egy harmadik kávé is belefér:

Áldozatot követelt a fagy
Délmagyarország, 1973. január 8., hétfő

Ahogy pénteki számunkban megírtuk, a Tiszán jégtörő hajók dolgoznak, mivel a folyón és mellékfolyóin, néhány kisebb szakasztól eltekintve, 5-20 centiméter vastag jégpáncél alakult ki. Az utóbbi napok fagyos éjszakáin már a Balaton vizén is megkezdődött a jégképződés, széles jégsáv kíséri a partot. Befagytak Szegeden a kisebb tavak, így a Vértó is.

A jég és a felelőtlenség pedig ezúttal egy fiatal életet követelt.

Január hetedikén, vasárnap délután halálos balesetben elhunyt Vámos Bertalan, 14 éves gimnáziumi tanuló. A fiatal fiú barátaival korcsolyázott a jégfödte tavon, mikor az beszakadt alatta. Társai nem tudták kihúzni a jég alól, helybéli lakosok hívták ki a tűzoltóságot és a mentőket, akik kiszabadították ugyan az ifjút, de már csak a halálát tudták megállapítani. A fiatalt szülei, Vámos Bertalan és Vámosné Erdősi Ilona mellett barátai, iskolatársai gyászolják.

   A környékbeli lakosok, elmondásuk szerint, már évek óta aggódtak a Vértó időnként csúszkálásra csábító, de vékony jege miatt. Az eset után Csongrád Megye Tanácsának Végrehajtó Bizottsága közleményt adott ki, melynek kifüggesztése aznap megkezdődött, és január 10-étől, szerdától hatályos. Eszerint a Vértó jegére lépni életveszélyes és tilos, a Szegedi Városi és Járási Rendőrkapitányság pedig akár ezer forint bírsággal is sújthatja a rendelkezést be nem tartókat. Vámos Bertalan esete azt bizonyítja, az életével játszik, aki a tilalmat nem veszi komolyan.

 

Magic Glockenspiel: https://www.youtube.com/watch?v=wpLbnVnpNXo

 

zsolt_1.png

 

vamos.png