Kreatív írás, nem csak magyarosoknak - de nekik is

 

 

Kreatív írás, nem csak magyarosoknak

Minden elsőéves hallgató életében eljön a pillanat, amikor specializációt vagy minort kell választania. A választás nem mindig könnyű, van, akinek még a főszak kiválasztása is fejtörést okoz. Tanácstalanul ültem a megnyitott Neptun előtt, mikor az elkövetkezendő két évemről kellett döntenem.

Kreatív írás?

Van Szegeden kreatív írás?

Annyira új volt még akkoriban a Magyar Irodalmi Tanszék kreatív írás specializációja, hogy nem magyarosként fogalmam sem volt erről az opcióról. Gimnáziumi éveim alatt volt egy álmom, miszerint egyszer író leszek, vagy legalább tanulni fogok róla. Mivel akkor még nem is létezett a specializáció Szegeden, sose gondoltam volna, hogy egy kiskori álmommal fogok foglalkozni egyetemi éveim alatt.

A kreatív írás specializáció első évfolyama a 2018/19-es tanévben indult, ez év tavaszán fog végezni a specializáció harmadik generációja.

Jelentkezés után feltettem magamnak a kérdést, angolosként lesz-e helyem a magyarosok között a kreatív írás specializáción?

Mivel az anglisztika szak a szegedi Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar egyik legnagyobb szakja, sosem volt részem abban, hogy megismerjem az összes szaktársam. Mikor jelentkeztem a specializációra, mindenki otthon ült a számítógép előtt távoktatásban, így még kevesebb lehetőségem volt a kapcsolatépítésre. Viszont, mikor elkezdődött a következő tanév – habár hibrid oktatásban – lehetőségem volt megismerni új, kreatívos szaktársaimat. Kreatív íráson sokkal családiasabb a légkör, egy előadás is szemináriumnak érződik. Minden szaktársamat megismerhettem, egy közösség részének érezhetem itt magam.

nevtelen_terv_55.png

Na de mit is tanulunk kreatív íráson?

A legelső félévben megismerkedtünk az irodalmi intézményrendszerrel, a magyar lektűrrel, és bevezetést nyerhettünk a textológia világába. A második félévben számos kortárs magyar gyermek- és ifjúsági művet olvashattunk és elemezhettünk, valamint szövegolvasási gyakorlatokat végezhettünk. A szövegolvasási gyakorlatok tovább folytatódtak a második, egyben utolsó, kreatívos évünkben, emellett tanulhattunk a szerzői önépítés technikáiról több szerző példáján keresztül.

Az egyik legizgalmasabb óránk is a második év elején kezdődött, a magyar detektívregény előadásunkon nemcsak krimi műfaját ismerhettük meg, hanem együtt folytathattuk a közös egyetemi krimi hagyományát is. A legelső generáció által alkotott világban Szépvölgyi Szonja, a Magyar Irodalmi Tanszék adminisztrátora különböző gyilkosságok után nyomoz a Bölcsészkar épületében. A sorozat legelső kötete Dekódolás címen jelent meg a Kreatívek blogon, a második kreatívos csoport krimije, a Lopott tollak, szintén a blogon olvasható. A harmadik csoport hamarosan Indextemető címen folytatja Szépvölgyi Szonja kalandjait.

nevtelen_terv_12.png

Az utolsó félévünkben a tudományos-fantasztikus irodalom előadáson magyar szerzők műveit olvashatjuk a műfajban. A legtöbb hallgató ebben a félévben végzi kötelező szakmai gyakorlatát könyvkiadóknál vagy lapoknál. A gyakorlattal belátást nyerhetünk egyes kiadók vagy lapok munkájába és tapasztalatot szerezhetünk a szakmából.

Minden félév kihagyhatatlan órája a specializáció után elnevezett kreatív írás óra, amit Szilasi László író tart. A workshop jellegű órán saját írásainkat mutathatjuk be társainknak, és együtt beszélhetjük át az egyes szövegek gyengeségeit és erősségeit. Egymástól és a tanár úrtól tanulva fejlesztjük ki saját írói hangunkat. Minden félévben más felépítése van az órának. Az elején meséket és rövid elbeszéléseket írtunk, majd önismereti szövegeket és sci-fi elbeszéléseket. A második évben szokásosan elbeszéléseket írtunk, valamint már szinopszisokat is készítünk egy-egy órára.

Sajnos, csak 2021 decemberében tarthattuk meg a szokásos félévvégi felolvasásunkat, de annál nagyobb erővel szerveztük meg az estet. Minden hallgató kiválasztotta az általa legjobbnak vélt elbeszélését, és abból egy oldalt felolvasott a Radnóti kávézó színpadán. A következő estén a junior, az elsőéves kreatívos hallgatók is bemutatták szövegeiket.

nevtelen_terv_2.jpg

Angolosként egyszer sem bántam meg a választásom. Nem én vagyok az egyedüli kívülálló, szaktársunk még francia, szabadbölcsész és történelem szakos hallgató, de az elmúlt két év után már nem is nevezném magunkat kívülállónak. Habár idegen nyelvű szakosként néha nehézségeket okozott egy-egy szemináriumi dolgozat megírása magyarul, mivel nem ehhez vagyok szokva, így fejlődött a helyesírásom, és magyarul is jobban ki tudom magam fejezni tudományosan. Kreatív íráson csapatban és egyénileg is dolgozhatok, miközben megismerem a magyar és nemzetközi irodalmi életet.

Ha magyaros vagy, ha nem, a kreatív írást mindenkinek csak ajánlani tudom.

Görög Nikolett

harmadéves anglisztika szakos hallgató

 

 

Kreatív írás, magyarosoknak is

 2018. december 10-én tévedtem be a BTK Ady épületébe, nyílt napra. Határozott elképzeléseim voltak arról, hogy milyen szakra, és a későbbiekben milyen minorra fogok jelentkezni. Ez abban a pillanatban megdőlt, mikor megtudtam, hogy egy új szakirány indul, Kreatív írás néven. Olyan friss, hogy szinte még meleg. Így lett a minorból specializáció.

Mert magyarosként a Kreatív írás a szakon belül nyit meg rejtett kapukat, így a népszerű felfogás, miszerint értelmesebb döntés minort választani, mert az jobban mutat a diplomán – téves. Nem is beszélve arról az előnyről, hogy csupán magyarosként lehetséges jelentkezni az Alkalmazott irodalomtudomány mesterképzésre, ami lényegében a Kreatív írás folytatása.

Azért jelentkeztél magyar szakra, mert szereted az irodalmat? Kreatív íráson még jobban belemélyedhetsz: többek között tanulunk a lektűrirodalomról, gyermekirodalomról, megismerkedünk az irodalmi intézményrendszer labirintusával.

Azért jelentkeztél magyar szakra, mert szereted a nyelvészetet? Kreatív íráson szövegeket alkotunk, legyen az elbeszélés, mese, fantasy vagy véleménycikk. Tanulunk a textológiáról és elsajátítjuk, hogyan írjunk sallangmentesen – ami a szakdolgozat írása mellett akár későbbi tudományos pályánkon is hasznunkra válik.

Szereted az irodalmat és a nyelvészetet, de úgy érzed, nem kapsz gyakorlatban is hasznosítható tudást? Nálunk megtanulsz csapatban dolgozni a közös krimiírás során, utolsó félévben pedig 45 órás gyakorlatot kell teljesítened egy általad választott kiadónál, lapnál. Nem kell félni, biztosan találsz olyan helyet, ahol kiteljesedhetsz.

nevtelen_terv_3.jpg

 

A tanárok segítőkészek, iszonyú kedvesek és vérprofik. Ne riasszon el, hogy újak vagyunk. Ez nem egy megúszós specializáció – biztos tudást kapsz olyan emberektől, akikkel máshol nem is találkozhatsz. Te sem akarhatod nélkülük elvégezni az egyetemet. (Eskü nem fognak fegyvert a fejemhez.) Minden évben összetartó, támogató közösség alakul ki. Az írásainkat pedig egymás közt véleményezzük, ami nem csak kritikai érzetünket növeli, de egy színes képet is ad a különböző szakos, érdeklődésű emberek gondolkodásmódjáról. Hol máshol tudnád meghallgatni egy filozófia szakos véleményét a művedről?

nevtelen_terv_33.png

Érdekel a blogolás? Van blogunk!

Érdekel a szereplés? Felolvasóeseket rendezünk félévente, ahol a közönség a te írásod is meghallgatja!

Változatos műfajokban szeretnéd magad kipróbálni? Minden félévben más műfajú szöveget kell alkotnod!

Imádsz írni, de az egyetem miatt nincs időd? Itt ezt kéri az egyetem!

Unod, hogy mindenki azt kérdezi, hogy mit fogsz kezdeni a Magyar BA diplomáddal? Nézz a szemükbe, és mondd meg: Író leszek. Szerkesztő leszek. És még sorolhatnám.

A vajkrém is magyarosan finom – a kreatív írás is magyarosan a legjobb.

 

Kaiser Zsanett

harmadéves magyar szakos hallgató

 

 

 Képeket készítette: Görög Nikolett és Gerlefalvi-Nagy Orsolya