Halni és halni hagyni

Könyvbemutató: Vona Gábor – Míg a halál el nem áraszt

Vona Gábor, ex-politikus, vlogger, új könyvét mutatta be Szegeden 2020.09.22-én este, a Grand Caféban. Megdöbbenve láttam, hogy a terem szinte teljesen megtelt érdeklődőkkel, annak ellenére, hogy a rendezvény reklámja csekély részét járta be az internetnek. A könyvek pedig sorra fogytak, hisz a beszélgetés végén dedikálásra is sor került.

A könyv címéből arra lehet következtetni, hogy nem a politikáról szól. Valóban, a szerző az esemény elején leszögezte, hogy aki politikai téma, vita reményében jött, az csalódni fog. A mű a halálról, a halálfélelemről és az azzal való megbirkózásról szól. De miért választotta ezt a témát? – hangzott el az első kérdés. A válaszból kiderült, hogy Vona kisgyermek kora óta halálszorongó. Ehhez kapcsolódva elmesélt egy anekdotát is, miszerint még gyermek volt, amikor megjelent településén az első videólejátszó és nagy érdeklődés vette azt körül. A film, amit játszott, egy zombikkal teli házban zajlott, akik le voltak zárva a pincébe, de mindenáron kiakartak onnan törni. Az emberek pedig úgy élték mindennapjaikat, hogy közben az élőholtak rázták a szoba közepén lévő lejárót. Vona ezt megbabonázva figyelte, és élete allegóriájának tudta be. A pincében zörgő, morgó szörnyek a halál és az attól való félelem, ő pedig ennek a könyvnek a megírásával fogta magát és szembeszállt velük.

Művét tudományosnak szánja, másfél évtizednyi kutatómunka áll mögötte, eddig politikusi élete miatt nem volt ideje befejezni. Könyvében felveti a kérdést: Az Ember mivel birkózik meg a halálfélelemmel? Erre pedig válaszul a kultúrát adja meg. A bemutatón azt is kifejtette, hogy a kultúra az, ami igazán megkülönböztet minket az állatoktól, hisz mind az eszközhasználatnak mind a kommunikációnak van előzménye az állatvilágban, kivéve annak, mikor az ősember fogta magát és elkezdett rajzolni a barlang falára. Továbbá pedig a tudat, miszerint meg fogunk halni.

„Az ember víz nélkül három napot, étel nélkül három hetet, kultúra nélkül három évet bír ki” - mondta. De miért jó a kultúra? Azért, mert ideiglenesen halhatatlanná tesz minket. Úgy ahogy teszi azt a katarzis átélése és a flow élmény is. Kitér arra is, hogy szerinte a válásoknak is az lehet a fő oka, hogy a másik már nem képes minket halhatatlanná tenni. Itt hozzáfűzte, hogy már a vallás sem képes erre.

Szorongó főemlősök vagyunk – mondja. Ez könyvének minden fejezetének a tételmondata, megoldása. A fejezetcímek – a mű tudományos jellege ellenében – bulvár jellegűek. Néhány példa: Miért ne járjunk motivációs tréningekre? Miért van kevés jóképű pap, gazdag festő és izmos tudós? Miért élvezünk elélvezni? Célja ezzel a figyelem felkeltése volt az olvasóban.

A katarzis és a flow élmény mellett még a szeretetet is megadja a halhatatlanná válás eszközének. Ha figyelünk arra, akit szeretünk, akkor addig halhatatlanná tesszük őt, még ha nem is fizikai formában.

Úgyhogy köszönöm, hogy eme rövid beszámoló elolvasásával hozzájárultatok a halhatatlanságomhoz.

Írta és szerkesztette: Kaiser Zsanett

img_20201020_151057_2.jpg

Címkék: beszámolók