Van zsákodban minden jó, Mr Darcy, Grincs és Scrooge.....❅

Bár a mondás úgy tartja, hogy nincs karácsony Kevin nélkül, azért nem csak a Reszkessetek betörők tudja meghozni az ünnepi hangulatunkat. A klasszikusok számunkra alapból egyfajta emelkedettebb hangulatot hoznak magukkal, amihez nem feltétlen kell az ünnepről szólnia a filmnek.

Elsőkörben kiemelnénk a legklasszikusabb regények filmadaptációit, majd a végére tartogatjuk a személyes  ünnepi kedvenceket. Jó szemezgetést kívánunk az ünnepi időszakra ajánlott adaptációink közül.

 

Margaret Mitchell: Elfújta a szél:

3656_7.jpgEgy történelmi háttérrel átszőtt szerelmi háromszög története, amely 1000 oldalon is átível. Végigkövethetjük Scarlett O'hara fejlődésének történetét, párhuzamosan bemutatják az amerikai polgárháború bonyodalmait. A könyv egy méltán hosszú adaptációt nyert, melyben majdnem 4 órán keresztül követhetjük Scarlett viharos belső vívódásait, miközben magával sodorja a történelem. 

 

 

b905645.jpg

Jane Austen: Büszkeség és balítélet:

buszkeseg.jpg

Kevesen vannak, akik nem ismernék Elizabeth Bennett és Mr. Darcy cinizmussal és társadalmi kritikával átitatott szerelmi történetét. Sem a regényt, sem a filmet nem lehet megunni, sokak kedvence ez a régens kori románc. Nem lősz mellé, ha ebben az évben is végigkíséred a könyvmoly Lizzie és magába forduló Darcy történetét, sok nosztalgikus, szívmelengető és humoros meglepetéssel vár szerelmi kavalkádjuk.

 

 

 

 

balitelet.jpg

Elizabeth Gaskell: Észak és dél

del.jpg

 

Ha már szóba került a Büszkeség és balítélet, nem árt megemlíteni az Észak és dél című regényt sem. Egy hasonló, "ellenségekből szerelmesek' történetet veséz ki Elizabeth Gaskell a regényében, ezúttal az ipari forradalom kellős közepén elhelyezve történetét. Margaret Hale és John Thornton párosa kevésbé ismert, ám egy igazán heves érzelmektől fűtött szerelmi történet az övék. A regényből filmsorozat készült, ezért több részen keresztül izgulhatunk a két főszereplő boldogsága miatt.

eszak.jpg

Louisa May Alcott: Kisasszonyok

kis.jpg

Ez a családi történet a March család mindennapjait és családként való fejlődésüket mutatja be. A regényt olvasva biztos lehetsz benne, hogy legalább egyszer eszedbe fog jutni, hogy a saját családod miben hasonlatos a szereplők családi kapcsolataival. A karácsonynak pontosan erről kell szólnia, hogy az ember egy kicsikét közelebb érezhesse magát szeretteihez, amit ez a brilliáns lélekmelengető könyv nagyon elősegít. Ezek mellett a felnőtté válás rögös útját is nyomon lehet követni ebben a regényben ami szerintünk nagyon izgalmas és kalandokkal teli folyamat. A könyvből több filmfeldolgozás is készült.

 

 

 

 

asszonyok.jpg

Lev Tolsztoj: Anna Karenina

kareninna.jpg

 

Az orosz irodalom egyik legkiemelkedőbb műve, ami képes az embert egyszerre felemelni és a mélybe taszítani. Elkísérhetjük a címszereplőt a bűnös szerelmi viszony izgalmai során, és láthatjuk miként befolyásolja a körülötte élő emberek életét. Kiera Knightley főszereplésével film is készült az óriásregényből, szóval ha épp nincs kedved egy többb mint 700 oldalas könyvet elolvasni, nyugodtan rakd be ezt a filmet, mert megéri. Visszaadja a könyv hangulatát.

 

 

 

 

anna.jpg

Charles Dickens: Karácsonyi ének

enek.jpg

Szerintem nem túlzás azt állítani, hogy ez a történet a lehető legklasszikusabb karácsonyi történet a világon. Mindenki ismeri, mindenki szereti. Mégis számunkra valahogy azért van nagy jelentősége mert megmutatja, hogy még a leghidegebb tél idején is van ami felolvasztja a szíveket.

A szeretet.

 

 

 

 

 

karacsonyi.jpg

Dr. Seuss: Hogyan lopta el a Grincs a karácsonyt?

kiskutya.jpeg

Grincs enyhén cinikus és ironizáló magatartásához egy nagy adag humor is társul, ami igazán családi filmmé teszi ezt az amúgy remek könyvadaptációt. Nem túlzás azt állítani, hogy ebből a filmből csöpög a karácsony. Ezért is annyira szerethető.

 

grincs.jpg